Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com

BGO vriendendag 2024

BGO vriendendag 2024

De BGO vriendendag vond dit jaar plaats op de kaasboerderij van familie Captein in Zoeterwoude. In zijn welkomstwoord werden de ruim 40 kaasliefhebbers van diverse Nederlandse kaasspeciaalzaken door voorzitter Aad van Mullem bedankt voor hun inzet. “We prijzen ons rijk met alle kaasspeciaalzaken die al jaren net zo enthousiast zijn over het traditionele verhaal en de smaak van de Boeren Goudse Oplegkaas als wij en ons daarmee steunen om dit prachtige product voor de toekomst te behouden”.

Vriend van BGO 2024
Niet voor niets ging de traditionele bokaal voor één van de (beste) vrienden van de BGO dit jaar naar de grondlegger van de stichting Boeren Goudse Oplegkaas: Marjolein Kooistra. In 2003 plaatste zij een oproep in de Zelfkazer (inmiddels vervangen door Boer en Zuivel). Ze wilde weten of er nog boeren waren die de mooie 20 kg wegende echte boerenkaas, in houten vaten met linnen doeken maakten. Hieruit ontstond de stichting Boeren Goudse Oplegkaas waarvan zij de eerste voorzitter was.

Van 17e eeuwse stilleven tot wildplukplank
Met oude en nieuwe BGO vrienden was er de gelegenheid om alle geheimen achter het eeuwenoude recept te ontdekken die al generaties lang gebruikt wordt voor het maken van de smedige kaas met umami smaak. Na een rondleiding over de kaasboerderij en een smakelijke lunch, werden de mouwen opgestroopt voor een workshop kaasplank maken. Onder enthousiaste leiding van culinair journalist Felix Wilbrink, werd dit een feest over smaken en texturen.

Speciaal voor dit onderdeel hadden de kaasboeren Marije van der Poel (Hoeve Waterrijk) en Frank Captein (kaasboerderij Captein), verschillende jaren van BGO rijpingen geopend. Er was zelfs een BGO bij van 7 jaar oud. Rondom een lange tafel vol ingrediënten konden de deelnemers hun smakelijke kunsten tentoonstellen op originele BGO kaasplanken. De dranken werden geproefd, de kazen gracieus gesneden en creatieve concepten bedacht. Van 17e eeuwse stillevens met oeroude ingrediënten tot een heuse wildplukplank kwamen allemaal voorbij.

We hopen dat iedereen een gezellige dag heeft gehad en met veel inspiratie naar huis is gegaan. Mocht je er volgend jaar ook bij willen zijn? Meld je dan aan als Vriend van Boeren Goudse Oplegkaas via contact@boerengoudseoplegkaas.nl